Блог

Мястото, където ще прочетете за най-новите ни приключения и загадки


Топ 4 на най-добрите градски куестове

Топ 4 на най-добрите градски куестове

След като големият интерес към ескейп стаите леко премина, дойде ред на един  нов тип забавление - градските куестове или city quests. Те представляват приключения, които ви отвеждат на една незабравима разходка, съчетаваща в себе си интересна история, заплетени загадки, търсене на предмети (реални или виртуални) и разбира се много забавление с приятели. Този тип игри вече си пробиват път и в България и тук ще ви разкажем накратко за техните организатори.

Нощна стража са на пазара от най-дълго време и вече имат своите редовни почитатели. Те предлагат куестове в различни формати, като най-популярният е "Нощна стража" и както подсказва името се провежда през нощта. Веднъж месечно отбори от 3 до 5 човека разполагат с една нощ, за да решат различни по трудност загадки. Другите формати са "Anomaly" - двудневен куест в София и околности за екипи до 10 души и "180" - при който избирате едно от пет възможни престъпления и разполагате със 180 минути за решаването му.

БГ имане стартират през 2016г и в момента предлагат възможност да избирате между три активни куеста - "Шопско имане", "Нишки на съдбата" и "Легендата за Орфей", като последният е предвиден да може да се играе и пеша. Куестовете са за отбори до 5 души, включват и интересни офлайн елементи, както и възможност за чат с организаторите, ако срещнете затруднения при решаване на загадките. Освен тези  три приключения БГ Имане често участва и в различни събития, на които предлага тематични игри като например "Тайните на манастира" по време на Софийски средновековен фестивал и "The wild game hunt" по време на Sofia Game Night.

Dextrocity е проект на Dextrophobia, който стартира през 2018 с два куеста - "Писмото", което обещава разходка сред детските ви спомени и "Детектива", който ви повежда в преследване на банда обирджии. Куестовете са изключително интерактивни и освен добавена реалност, включват и вградена мултимедия  (аудио и видео), срещи с подставени лица и начален инвентар, който използвате в процеса на игра.

От тази година стартира и приложението на Questworld, единственото до момента, което предлага куестове не само в София, а и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. За разлика от предходните предложения, тук играта е пренесена изцяло във виртуалното пространство и липсват офлайн елементи, откъдето идва и по-ниската цена, както и възможността да играете по всяко време без да се налага да запазвате предварително час или да се срещате с организатора, за да си получите инвентара. Загадките са с раз;ична трудност, но една идея по-лесни, не ви е необходима и кола, което прави цялото преживяване по-достъпно - просто едно неангажиращо забавление с приятели.

  Questworld БГ Имане Dextrocity Нощна стража
Необходимост от кола не да/ не да да
Продължителност 2-4ч 2-5ч 3-10ч
Брой играчи 1 до 6 2-6 2 до 5 2-5/ 2-10
Добавена реалност да не да не
Офлайн елементи не да да не
Чат с организтора в реално време не да не да
Брой куестове 3 до 7 в зависимост от града 3 2 6 постоянни и 1 събитие месечно
Градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново София София София и околности
Необходимост от запазване на час за игра не да да да
Цена 50лв 175лв 150лв 80-260лв

 

 

Снимка: www.freepik.com